четвъртък, 7 април 2011 г.

Собствена прогноза на времето.

Преди когато технологиите не са били толкова развити, хората сами са разбирали какво ще е времето.  Ще споделя с вас част от полезните методи за "собствена" прогноза на времето.

Проверка на тревата

Ако тревата е суха, това показва, че ще има облаци и силни ветрове, което може да означава дъжд. Ако има роса, то вероятно няма да вали през този ден. Въпреки това, ако е валяло през нощта, този метод няма да бъдат надежден.


Откриване на коя посока духа вятърът.
 
Ако не можете да откриете посоката на вятъра, хвърлете малко парче трева във въздуха и вижте накъде отива. Източните ветрове показват приближаваща буря, западните ветрове- бурята е далече. Силни ветрове показват високи разлики в налягането, което може да е знак за предстояща буря.


Поемете си дълбоко въздух.

Затворете очи и си поемете въздух. Поради ниското налягане блатата ще пуснат газове точно преди буря. А цветята изпускат по-силен аромат точно преди дъжд.


Погледни облаците.

Ако облаците се движат в различни посоки (примерно един слой на запад, друг на изток)
Това означава разваляне на времето и вероятно ще има градушка.
Ако има купесто-дъждовни облаци рано през деня и така е през целия ден – вероятно предстоят лоши климатични условия.
Ако през зимата има големи облаци това означава, че времето ще се стопли.


Наблюдавайте птиците.

Ако птиците летят високо в небето това означава, че времето ще е добре и няма да вали. При валежи птиците слизат и летят ниско.
Чайките спират да летят и търсят убежище на брега ако предстои буря.

Погледнете луната.

Луната също може да ви подскаже прогноза за времето. Ако е червеникава или бледа, това означава ще предстои вятър. Ако е ярка и светла, това означава, че налягането е ниско и скоро ще вали. Ако има пръстен около луната това означава, че ще вали дъжд или сняг в следващите 3 дни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар